Ziua Internațională a Sănătății Mintale: Importanța de a investi în binele nostru emoțional
October 10, 2023

Fiecare dintre noi se confruntă, la un moment dat, cu provocări legate de sănătatea mintală. Fie că este vorba de stresul cotidian, anxietate, depresie sau alte tulburări psihice, sănătatea mintală are un impact semnificativ asupra vieții noastre. Pentru a recunoaște importanța acestui aspect al sănătății, pe 10 octombrie este marcată Ziua Internațională a Sănătății Mintale.


Impactul Sănătății Mintale asupra vieții noastre

Studiile spun că, sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică!

Poate că nu întotdeauna suntem conștienți cât de mult ne influențează modul în care gândim, simțim și acționăm în viață dar depresia, anxietatea și alte tulburări psihice pot afecta capacitatea noastră de a funcționa la potențialul nostru maxim. Cu toate acestea, mulți oameni evită să vorbească despre problemele lor din cauza stigmatului social sau a fricii de judecată.


Pentru mulți dintre noi, Ziua Internațională a Sănătății Mintale oferă o oportunitate importantă de a sparge aceste bariere și de a încuraja oamenii să caute ajutor și să discute deschis despre problemele lor.


Ce putem face pentru a ne Îngriji de sănătatea mintală

În fiecare an, Ziua Internațională a Sănătății Mintale ne amintește de importanța îngrijirii sănătății mintale și de necesitatea de a sprijini pe cei din jurul nostru.


Iată câteva modalități în care putem contribui la îmbunătățirea sănătății mintale, atât a noastră, cât și a celorlalți:

Conștientizare și educație: De fiecare dintre noi depinde să ne informăm cu privire la problemele legate de sănătatea mintală și să îi încurajăm și pe cei dragi nouă să facă același lucru. Cu cât înțelegem mai bine aceste probleme, cu atât suntem mai pregătiți să le abordăm.


Sprijin și ascultare: Știu din proprie experiență cât de dificil este uneori să fim acolo pentru cei din jurul vostru aflați în suferință. Dar pentru cei aflați în situații critice este esential să simtă ca sunt ascultați cu atenție și că le oferim sprijin atunci când este necesar. Uneori, doar ascultarea poate face o diferență semnificativă.


Promovarea conversațiilor deschise: Să încurajăm conversațiile deschise despre sănătatea mintală în familie, la locul de muncă și în comunitate. Stigmatul se poate diminua atunci când vorbim deschis despre astfel de probleme. In calitate de părinți, de cele mai multe ori avem sentimentul că cei mici sunt prea mici ca să înțeleagă, că depresia unui membru al familiei este un subiect al oamenilor mari. Ne temem de întrebările pe care copiii noștri pot să le adreseze cu privire la schimbările de dipoziție ale unui părinte sau a unui bunic și alegem să le distragem atenția, să întoarcem privirea de la durere pentru că depresia celor dragi nouă, ne doare.


Îngrijirea de sine: Să ne acordăm timp pentru a ne îngriji de sănătatea noastră mintală. Sunt tot mai multe studii care ne arată ca practicarea regulată a exercițiilor fizice, meditația, somnul adecvat și gestionarea stresului pot contribui la menținerea sănătății mintale. Cu siguranță mai sunt si alte metode ce țin de îngrijirea de sine, important este ca fiecare dintre noi să aibă preocuparea să le găsească și să le practice în viața de zi cu zi.


Căutarea ajutorului profesional: Dacă aveți nevoie, nu amânați să consultați un specialist în sănătatea mintală, un medic psihiatru sau un psihoterapeut. Terapia și tratamentele adecvate pot face o diferență semnificativă în recuperare.


Ziua Internațională a Sănătății Mintale ne amintește că sănătatea mintală este un aspect esențial al vieții noastre și trebuie să acordăm atenție exact ca și sănătății noastre fizice. Prin conștientizare, educație și sprijin reciproc, putem contribui la îmbunătățirea stării noastre de bine psihic și la reducerea stigmatului asociat problemelor de sănătate mintală.


Cu dragoste și recunoștință,

Loredana


Dacă apreciezi ceea ce găsești aici pe pagina mea, lasă-mi un semn să știu că ai trecut și azi pe aici.🤗

Ți-ar putea plăcea și

Singurătatea unei mame
Ziua Internațională a Sănătății Mintale: Importanța de a investi în binele nostru emoțional
SCHIMBAREA ESTE SINGURA CONSTANTĂ ÎN VIAȚĂ